laupäev, november 10, 2007

gare centrale / centraalstation

Täna lõuna ajal üritasime Brüsseli keskrongijaamas (mis näeb siinsetest ülivõimsalt kõige Balti-jaam-enne-remonti-likum välja) pühapäevaks Genti edasi-tagasi pileteid osta. Mis osutus võimatuks ülesandeks.

Kuna mul Belgia pangakaarti pole, siis automaati kasutada ei saa ja tuleb loota elavjõule (mis Brüsseli jaamade piletikassades paistab mingil põhjusel peamiselt hollandikeelne olevat). Tõenäoliselt aitas ürituse nurjumisele kaasa ka järjekorras eelmine reisija, kes müüjatädi hollandi keeles sõimas ja lõpuks, tundus, oma tahtmise sai. Hollandi keel, muide, on äärmiselt jubeda kõlaga haukuv suhtlusvahend ja, nagu klassikud väidavad, kõlbaks hollandlased koos araablastega sõnadega võitlevate armeede eesotsas rindele saata.

Igatahes, luugi ette jõudes muutus kassas trooninud flaami tädi tuju prantsuskeelse kontaktiürituse peale kindlasti veel halvemaks. Kõigepealt teatas ta, et nn weekend-pileteid (edasi-tagasi 50% odavam) ei ole (!), mõne hetke pärast küll ümber mõeldes; ja ütles seejärel summa, mis tundus kahtlaselt suurena. Kohe selgus, miks - ta oli trükkinud piletid mitte Genti, vaid Liège'i. Pärast pikka seletamist (sh inglise keeles) teatas tarmukas naisterahvas, et tema ei saa aru, mida me tahame ja viskas meile raha tagasi. Konkreetselt. Nii oligi.

Antud muti pärast Genti sõitmata muidugi ei jää, aga mõtlema paneb ikka. Võib-olla teevad hollandikeelsed kõik võimaliku "võõraste" Flandriast (Brüssel välja arvatud) eemale hoidmiseks?

Kommentaare ei ole: